Savustustietoa

Savustus on vuosisatoja vanha suomalainen tapa valmistaa maukasta ja terveellistä ruokaa. Alunperin savustuksella haluttiin parantaa kalan ja lihan säilyvyyttä ja estää niitä pilaantumasta. Savustus säilömistapana on keksitty ilmeisesti useissa kulttuureissa yhtä aikaa jo esihistoriallisella ajalla.

Savustuksessa ruoka kypsennetäään altistamalla se savulle pitkäksi aikaa. Savustuspuru toimii mausteen tavoin, ja eri puulajit antavat ruokaan erilaisia aromeja. Savustuksessa tärkeintä on savustettavan raaka-aineen maku, jota savuaromi jalostaa entisestään. Lähes kaikkia ruokia voi valmistaa savustamalla.

Savustus sopii kaikkiin vuodenaikoihin, vaikka se yleisimmin mielellätään kesäiseksi harrastukseksi. Savustaminen on helpointa kertakäyttöisessä savustuspussissa, jossa ruuanvalmistus onnistuu tavallisissa kotiolosuhteissa sähköuunissa sekä kaasu- tai hiiligrillissä.